iPhone 14 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max: de belangrijkste verschillen (2024)

iPhone 14 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max: de belangrijkste verschillen (1)

Navigeer naar:

  • Specs
  • Prijs en beschikbaarheid
  • Display
  • Design
  • Camera
  • Prestaties
  • Batterij
  • Eindoordeel

Er is geen twijfel mogelijk dat de iPhone 14 Pro Max een fantastisch toestel is. Helaas is hij ook fantastisch duur. Verrassend genoeg is de iPhone 15 Pro Max goedkoper ondanks zijn krachtigere specificaties. Hoe verhouden de twee zich precies tegenover elkaar en is het de moeite om je iPhone 14 Pro Max te upgraden? Dat zoeken we hier uit.

iPhone 14 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max: specs

Swipe to scroll horizontally

iPhone 14 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max: specs
iPhone 14 Pro MaxiPhone 15 Pro Max
Display:6,7 inch OLED6,7 inch OLED
Resolutie: 1290 x 2796 pixels1290 x 2796 pixels
Refresh rate:Adaptief 1-120HzAdaptief 1-120Hz
Chipset:A16 BionicA17 Bionic
Camera's achteraan:48MP primair, 12MP ultrawide, 12MP telefoto met 3x zoom48MP primair, 12MP ultrawide, 12MP telefoto met 5x zoom
Selfiecamera12MP12MP
RAM:6GB8GB
Opslag128GB, 256GB, 512GB, 1TB256GB, 512GB, 1TB,
Batterij:4.323mAh4.852mAh (TBD)

iPhone 14 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max: prijs en beschikbaarheid

iPhone 14 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max: de belangrijkste verschillen (2)

Het onmogelijke is dit jaar mogelijk geworden. Apple heeft namelijk de adviesprijs van de iPhone 15 Pro Max (en alle andere modellen) verlaagd tegenover vorig jaar. Het gaat over dalingen van tientallen euro's.

De iPhone 14 Pro Max ligt natuurlijk al een jaar winkel. De iPhone 15 Pro Max kan je daarentegen vanaf 15 september 2023 bestellen en de officiële verkoop begint op 22 september. Hieronder vind je een tabel met de verschillende prijzen per iPhone voor elke opslagvariant.

Je zal merken dat Apple het basisopslag van de iPhone 15 Pro Max verdubbeld heeft naar 256GB. De reguliere iPhone 15 Pro begint wel nog steeds bij 128GB. Er was aanvankelijk sprake van een nieuwe versie met 2TB opslag, maar die hebben we niet gezien. De maximumopslag blijft daarom 1TB.

Swipe to scroll horizontally

Header Cell - Column 0 iPhone 14 Pro MaxiPhone 15 Pro Max
128GB1.479 euroNiet meer beschikbaar
256GB1.609 euro1.479 euro
512GB1.869 euro1.729 euro
1TB2.129 euro1.979 euro

iPhone 14 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max: display

De iPhone 14 Pro Max beschikt over een uitstekend 6,7-inch OLED-scherm en de iPhone 15 Pro Max heeft een quasi identiek paneel. Ze maken allebei gebruik van een adaptief 1-120Hz refresh rate (genaamd ProMotion) dat zich automatisch aanpast aan de content op het scherm.

Het 'Dynamic Island' is opnieuw van de partij en is niet aangepast tegenover vorig jaar. Het is even groot, bevat dezelfde sensoren en aangezien de iPhone 14 Pro ook de update naar iOS 17 krijgt, kan het Dynamic Island exact hetzelfde. De randen rond het scherm van de iPhone 15 Pro Max zijn wel kleiner geworden. Dit heeft als gevolg dat de iPhone 15 Pro Max iets kleiner is dan de iPhone 14 Pro Max, ondanks dat het scherm even groot is gebleven.

iPhone 14 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max: design

Aan het design is wel wat veranderd. Waar de iPhone 14 Pro Max een roestvrijstalen frame had, heeft de iPhone 15 Pro Max nu een titanium frame. Dit is niet alleen steviger, maar ook lichter. Daarnaast zijn de schermranden van de iPhone 14 Pro Max volledig plat en maken ze een scherpe hoek, terwijl de iPhone 15 Pro Max meer afgeronde hoeken heeft. Hierdoor ligt hij aangenamer in de hand (vooral zonder case).

Een opvallende wijziging is de nieuwe Actieknop in plaats van de muteschakelaar. De muteschakelaar kennen we al jaren en had één duidelijke functie die je niet kon aanpassen. De Actieknop kan je instellen zoals jij wil. Je kan bepaalde acties koppelen, zoals een spraakopname, of een specifieke app openen door er één keer op te drukken. De Actieknop kan trouwens nog steeds dienst doen als muteschakelaar, als je dat zou willen.

Tot slot mogen we de USB-C-aansluiting niet vergeten. De Lightning-connector van de iPhone 14 Pro Max is vervangen door een USB-C-aansluiting met USB 3.0-technologie. Dit houdt in dat de dataoverdracht nu 10Gbps bedraagt en dat je een externe monitor kan gebruiken met je iPhone. Wat niet verandert, is de oplaadsnelheid. De iPhone 14 Pro Max en iPhone 15 Pro Max hebben dan wel een andere aansluiting, maar laden exact even snel op.

iPhone 14 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max: camera

iPhone 14 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max: de belangrijkste verschillen (4)

Het belangrijkste verschil tussen de camera's op deze twee telefoons is hun telefotocamera. Waar de iPhone 14 Pro Max 3x optische zoom biedt, haalt de iPhone 15 Pro Max 5x optische zoom. Dit is tevens een van de weinige verschillen tussen de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max. Bij de gewone iPhone 15 Pro krijg je namelijk dezelfde 3x optische zoom.

Dat is een grote upgrade en niet de enige. De iPhone 15 Pro Max gebruikt een grotere sensor in de hoofdcamera, wat de algemene beeldkwaliteit en prestaties bij weinig licht moet verbeteren. Het aantal megapixels voor elke camera is wel hetzelfde. Beide telefoons hebben een 48MP-hoofdcamera, 12MP-ultrawide, 12MP-telefotocamera en 12MP-selfiecamera.

Zoals gewoonlijk zegt Apple dat de camerasoftware verbeterd is, maar in de praktijk zullen de prestaties in lijn liggen met vorig jaar. Een leuke upgrade is dat foto's met de primaire camera nu standaard in 24MP worden genomen, waardoor je achteraf beter kan croppen zonder kwaliteitsverlies. Tot slot is de beeldstabilisatie verbeterd.

iPhone 14 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max: prestaties

iPhone 14 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max: de belangrijkste verschillen (5)

De prestaties van de iPhone 14 Pro Max waren al uitstekend en de iPhone 15 Pro Max doet hier nog een schepje bovenop. De A17 Pro is namelijk de opvolger van de A16 Bionic en is ontwikkeld op een 3nm-proces. De gemiddelde gebruiker zal wellicht weinig verschillen merken.

Er zijn vooral voordelen voor gamers. Door de extra kracht van de A17 Pro kan de iPhone 15 Pro Max games draaien die voorheen alleen op consoles en pc's werkten. Apple gaf aan zowel Resident Evil Village als de Resident Evil 4-remake beschikbaar zullen worden later dit jaar. Er zullen het komende jaar ongetwijfeld nog games verschijnen die uitsluitend met de A17 Pro zullen werken.

De iPhone 14 Pro Max is verre van traag, zelfs in vergelijking met Android-smartphones met de Snapdragon 8 Gen 2. Als je smartphone je voornaamste en/of enige gaming apparaat is, dan is de iPhone 15 Pro Max de beste optie.

iPhone 14 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max: batterij

Er zit een 4.323mAh-batterij in de iPhone 14 Pro Max, maar omdat Apple nooit exacte capaciteiten deelt, weten we nog niet hoe groot de batterij van de iPhone 15 Pro Max is. Op de website van Apple kunnen we wel lezen dat de iPhone 14 Pro Max en iPhone 15 Pro Max dezelfde gemiddelde batterijduur hebben. Zoals we hierboven al hebben aangegeven, laden ze allebei even snel op. De overgang naar USB-C heeft op dat vlak dus niets verbeterd.

iPhone 14 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max: eindoordeel

Dus, is de iPhone 15 Pro Max een betere telefoon dan de iPhone 14 Pro Max? Absoluut, maar niet elke upgrade is even groot en niet elke gebruiker zal evenveel merken van sommige upgrades.

Zo zullen vooral gamers de voordelen van de A17 Pro merken. Het titanium is verder fijn, maar als je zoals 90 procent van de mensen een case gebruikt, zie je hier niets van. De telefotocamera met 5x zoom is wel een merkbare upgrade en momenteel is de iPhone 15 Pro Max de enige iPhone met dit zoombereik.

De USB-C-aansluiting met USB 3.0 is dan weer vooral handig voor professionele gebruikers die grote hoeveelheden data willen overzetten. Als je de aansluiting alleen gebruikt om je iPhone op te laden, is het enige voordeel dat je nu de kabel van je vrienden met Android-smartphones kan gebruiken.

Dit alles klinkt niet enorm positief, maar de adviesprijs maakt het een en ander goed. Vorig jaar betaalde je 1.479 euro voor de iPhone 14 Pro Max met 128GB opslag en nu betaal je hetzelfde voor de iPhone 15 Pro met 256GB opslag. Op vlak van prijs-kwaliteit wint de iPhone 15 Pro Max zonder enige twijfel.

Krijg dagelijks inzicht, inspiratie en aanbiedingen in je inbox

Meld u aan om dagelijks het laatste nieuws, recensies, opinies, analyses, deals en meer uit de technische wereld te ontvangen.

iPhone 14 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max: de belangrijkste verschillen (6)

Bram Lodewijks

Editor-in-chief TechRadar Benelux

Bram is de hoofdredacteur van TechRadar Benelux en is al jarenlang een trouwe Android-gebruiker. Hij schrijft met plezier over alles wat met consumententechnologie te maken heeft. Na het werk vind je hem gewoonlijk voor zijn Nintendo Switch, al dan niet met een glas rosé erbij.

Met ondersteuning van

  • James Rogerson

Meer over iphone

Kun je je geen iPhone 15 veroorloven? Vergeet dan de iPhone 13 nietiPhone 16 krijgt misschien extra RAM en opslag, speciaal voor AI

Nieuwste

Apple Kaarten op iPhone krijgt mogelijk binnenkort een handige wandelfunctie van de Apple Watch
BEKIJK MEER NIEUWSTE►

Meest populair
Polar vs Garmin: welke smartwatch is de beste voor jou?

By Jouri Altorf

Samsung Galaxy S24 Ultra vs Samsung Galaxy S23 Ultra: de belangrijkste verschillen

By Bram Lodewijks

Samsung Galaxy S24 vs Google Pixel 8: de belangrijkste verschillen

By Bram Lodewijks

Samsung Galaxy S24 vs iPhone 15: de belangrijkste verschillen op basis van geruchten

By Cas Kulk

Samsung Galaxy S24 vs Google Pixel 8: de belangrijkste verschillen op basis van geruchten

By Cas Kulk

Garmin Forerunner 965 vs Garmin Forerunner 265: welke is het beste?

By Cas Kulk

iPhone 14 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max: de belangrijkste verschillen

By Bram Lodewijks

DJI Mini 3 Pro vs DJI Air 3: welke drone moet je kopen?

By Cas Kulk

Sony WF-1000XM5 vs Sony WF-1000XM4: welke oordopjes zijn het beste?

By Jouri Altorf

Samsung Galaxy Watch 6 vs Samsung Galaxy Watch 5: welke is het beste?

By Cas Kulk

iPhone 15 vs iPhone 14: verschillen tussen de standaardversies

By Bram Lodewijks

iPhone 14 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max: de belangrijkste verschillen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 6310

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.