X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (2024)

X-VPN is een VPN-provider uit Hong Kong. Het is opgericht in juli 2017 vanuit moederbedrijf Free Connected Limited. De provider verkoopt zichzelf als ‘The most powerful VPN that works for you’ en als gratis, veilig en snel. Nu is X-VPN al niet gratis, maar hoe zit dit met de claims over veiligheid en snelheid? Kunnen we die wel afvinken, of moeten we een kruis door X-VPN zetten?

X-VPN review: in het kort

X-VPN is een vreemde VPN-aanbieder die zichzelf vaker lijkt tegen te spreken. Zo heeft het extreem veel servers, maar behaal je nog steeds slechts lage snelheden. Netflix is makkelijk te unblocken, maar torrenten kun je dan weer niet. X-VPN heeft een hele klantvriendelijke klantenservice, maar lijkt niet begaan met de privacy van zijn gebruikers.

Als we X-VPN moeten samenvatten in een lijstje plus- en minpunten, ziet dat er zo uit:

VoordelenNadelen
5 dagen per week live chat aanwezigLangzaam
Makkelijk te navigeren website en appServerlocaties matchen niet met de informatie in de app
Groot servernetwerkGeen transparantie over protocolgebruik
Werkt met NetflixHoudt logs bij
De kill switch werkt niet
Relatief duur
Inconsistente informatie op de website
Installatieproces spreekt niet voor zich
Torrenting werkt niet

Specificaties X-VPN

💵 PrijsVanaf €4,41 per maand
📱 BesturingssystemenAndroid, Windows, Mac, iOS, Linux
💻 Gelijktijdige verbindingen5
💳 BetaalmethodeniDeal, Amazon Pay, Bitcoin, Creditcard, PayPal
🔒 ProtocollenX-protocol
📥 TorrentsTorrents niet toegestaan
📅 Geld-terug-garantiesGeld-terug-garantie, 30 dagen
📋 LogsHoudt logs bij
🎬 Werkt metX-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (2)X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (3)X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (4)X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (5)X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (6)X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (7)X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (8)X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (9)X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (10)

Aanbieding

Koop het jaarabonnement vanaf €4,41 per maand.

Bezoek X-VPN

Snelheid: hoe snel is X-VPN?

Snelheid is erg belangrijk in een VPN. Je wilt immers niet dat video’s blijven haperen, dat je constant last hebt van lag tijdens het gamen of dat pagina’s niet laden. Daarom testen wij alle VPN-snelheden uitgebreid uit. Dit is wat we kunnen zeggen over X-VPN:

  • De VPN vertraagt je internetverbinding heel erg. Je kunt beter voor een service als Surfshark gaan als je niet constant wilt wachten tot pagina’s geladen zijn.
  • De snelheidsverlaging zie je in zowel de snelheidstests als in het reguliere browsen.
  • De serververbindingen leken niet altijd te kloppen.

Snelheidstest

We hebben eerst een objectieve snelheidsmeting uitgevoerd met behulp van speedtest.net. We voerden deze tests uit vanuit de regio Arnhem-Nijmegen en hebben onze eigen internetverbinding gebruikt als nulmeting.

VerbindingPingDownloadsnelheidUploadsnelheid
Geen VPN1294,99 Mb/s29,95 Mb/s
Nederland1938,57 Mb/s15,83 Mb/s
Amerika – New York266,22 Mb/s10,93 Mb/s
Amerika – Californië15550,22 Mb/s27,84 Mb/s

We hebben in Nederland de servers ‘Amsterdam 21’, ‘Amsterdam 33’, ‘Amsterdam 5’ en ‘Amsterdam 8’ geprobeerd. De gemiddelde snelheid hiervan is af te lezen in de tabel hierboven. De IP-adressen die we toegewezen kregen met deze servers gaven echter aan dat we respectievelijk vanuit Helsinki, Parijs, Amsterdam en Amsterdam het internet bezochten. Zelfs de snelste van deze servers behaalde niet eens de helft van onze oorspronkelijke internetsnelheid.

Ook wanneer we verbonden met Amerikaanse servers, bleken we volgens diverse IP-tools niet daadwerkelijk met een Amerikaanse VPN-server te zijn verbonden. Zo liep ons internetverkeer volgens X-VPN via bijvoorbeeld New York, maar volgens onze eigen tool via Frankrijk. Een andere New Yorkse server was wel daadwerkelijk uit New York. Hier zag je dan ook dat de ping nog sterker steeg dan we in de tabel vermeldden, namelijk tot 88 ms.

Toen we de verbinding met de Amerikaanse westkust uittestten, ging dit wel verrassend goed. Hoewel X-VPN ons vertelde dat we verbonden met verschillende servers (in Los Angeles, San Fransisco en San Jose), kregen we van de IP-tools telkens hetzelfde adres uit Los Angeles te zien. Wat betreft snelheid doen deze servers het wel erg goed, als je deze vergelijkt met de andere verbindingen die we via X-VPN tot stand hebben gebracht. Als je de snelheid vergelijkt met de nulmeting, zie je echter dat we nog steeds slechts 52,9 procent van de snelheid behaalden.

Snelheid tijdens dagelijks gebruik

We hebben uiteraard ook gekeken of we het snelheidsverschil merkten tijdens het dagelijks internetgebruik. Hierover zijn we matig positief. Het duurde lang voordat pagina’s werden geladen. Zeker als we meerdere pagina’s wilden openen, zorgde dit voor veel frustratie.

Ook duurde het lang voordat een YouTube-filmpje laadde. Wanneer deze eenmaal deels was gebufferd, speelde het verder wel af zonder haperingen. Dit was zelfs het geval voor filmpjes in full HD.

We hebben uiteraard ook nog even gegamed. Althans, dat probeerden we. Toen we verbonden waren met Nederlandse servers duurde het namelijk erg lang voor er een Roblox-spel gestart kon worden. Een online multiplayer-game met betere graphics was helemaal niet te doen. Hetzelfde gold wanneer we verbonden met een Amerikaanse server.

Veiligheid: hoe veilig is X-VPN?

Veiligheid is misschien wel hét belangrijkste aspect van een VPN. Het doel van een Virtual Private Network is immers om je privacy te behouden. Hoe zit het met je veiligheid, anonimiteit en privacy bij X-VPN?

  • X-VPN gebruikt zelfontworpen protocollen waarover niets bekend is. Je kunt dus niet nagaan of je gegevens veilig zijn, zoals bij NordVPN.
  • De kill switch werkt niet.
  • X-VPN logt connectiegegevens en geaggregeerde data van je internetverkeer.
  • Je kunt je aanmelden met alleen een e-mailadres.
  • Op de website wordt vermeld dat je in sommige gevallen je social media-gebruikersnaam moet delen.

Protocollen

Met een sterk VPN-protocol en goede encryptie weet je zeker dat je gegevens veilig zijn bij een VPN-aanbieder. De meeste providers gebruiken OpenVPN, dat een erg sterk protocol is. X-VPN kiest er echter voor alleen zelfgemaakte encryptieprotocollen te gebruiken. Deze noemt het ‘Protocol A’, ‘Protocol B’ etc.

Als je wilt weten wat dit inhoudt, ga je naar de website. De eerste vraag in de FAQ is, niet verrassend, “What does protocol A, B, C… mean?“. Helaas geeft X-VPN geen antwoord op deze vraag. Op de website lees je slechts dat de protocollen zelfontwikkeld zijn en dat de provider verder geen informatie wil verschaffen in verband met “confidentiality concerns as well as to ensure the effectiveness of the protocols“. Via een link kom je vervolgens op een pagina waar X-VPN de volgende ‘details’ geeft over zijn protocollen:

X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (11)

Op de website vinden we tevens dat er een bug bounty-programma is. Via de live chat vroegen we dan ook of het voor deelnemers aan dit programma wél mogelijk is om de code in te zien. De klantenservicemedewerker vertelde ons dat het bug bounty-programma slechts inhoudt dat je problemen die je met de app ondervindt meldt. Het X-VPN team zou er dan mee aan de slag gaan. Hoe je bugs zou kunnen ontdekken om geld te verdienen, is ons onduidelijk.

Kill switch

Met een kill-switch zorg je ervoor dat je internetverbinding stopt op het moment dat de VPN-verbinding tijdelijk wegvalt. X-VPN biedt in sommige van zijn apps een kill-switch aan. Hoe het precies zit met de verschillende apps, leggen we later in deze review uit.

Helaas bleek de kill-switch ook niet te werken in de applicatie waar deze aan toegevoegd was. Op de website valt te lezen dat de kill-switch in actie komt in de volgende twee gevallen:

  • Wanneer je jouw wachtwoord verandert, terwijl je nog verbonden bent met de VPN.
  • Als de VPN verbinding verliest door netwerkfluctuaties.

Dat eerste scenario konden we natuurlijk makkelijk testen. We verloren inderdaad de verbinding via de VPN-server. We konden echter nog steeds normaal browsen. Onze pc sprong gewoon over op het reguliere netwerk en de kill-switch werd dus niet ingeschakeld.

Logbeleid en privacy

We kunnen je direct vertellen dat je niet voor X-VPN moet kiezen als je een VPN met een ‘no log’-beleid wilt gebruiken. Dan kun je beter kiezen voor NordVPN of Private Internet Access. X-VPN verzamelt de volgende gegevens van je:

Soort dataVoorbeeldenReden
AccountgegevensDatum van registratie, e-mailadres en status van betalingGebruikerssupport
Data VPN-gebruikTijd van verbinding maken, keuze van protocol, netwerktype, eventuele error-reportsTroubleshooting en het verbeteren van de VPN-service
Data statusApparaatgegevens, app-versie, datagebruik en geolocatieDe gebruikers leren kennen om producten te verbeteren
BetalingsgegevensBetaalmethode, transactie ID en tijd van betaling. Het betalingsplatform waarop je betaalt, kan andere gegevens van je bijhoudenGebruikerssupport, het leveren van de service en troubleshooting
Overige gegevensJe IP-adres wanneer je inlogt op de site en geaggregeerde gegevens over welke pagina’s gebruikers via de VPN bezoeken. Als je ‘Application control’ inschakelt, krijgt X-VPN toegang tot de gegevens van andere geïnstalleerde apps op je apparaat, maar logt deze informatie niet.Troubleshooting, brute force voorkomen, ‘analyse’

Je IP-adres zou X-VPN na vijf minuten verwijderen uit de logs. Logs over je VPN-gebruik worden elke 48 uur automatisch verwijderd.

In de terms of service valt wel te lezen dat X-VPN geen gebruikersgegevens deelt met derden. Wel zal het informatie aanleveren wanneer een gerechtelijke autoriteit hierom vraagt. Gezien het hoofdkantoor in Hongkong ligt, lijkt het voor ons aannemelijk dat je gegevens al snel in handen kunnen komen van de Chinese overheid.

Welke gegevens heeft X-VPN van je nodig?

Als je een abonnement wilt afsluiten bij X-VPN moet je een e-mailadres en een betaalmethode opgeven. Als je met een giftcard of met crypto betaalt en een anoniem e-mailadres gebruikt, zou je dus anoniem de VPN kunnen aanschaffen.

In het privacystatement lezen we dat je er ook voor kunt kiezen om geen e-mailadres op te geven. Deze optie geeft de website echter niet. Als je hier het veld ‘Email Address’ leeg laat, kun je geen abonnement afsluiten.

De terms of service zegt bovendien nog iets anders over het inlogproces. Hier kun je lezen dat je een Telegram Link, oftewel je Telegram username, moet opgeven tijdens de registratie. Wij hebben het veld waar je dit zou moeten opgeven niet gevonden en stelden er dus een vraag over bij de klantenservice. De medewerker vertelde ons dat X-VPN alleen vraagt om iemands Telegram als die persoon een bug heeft gevonden binnen het bug bountyprogramma. Dit is vreemd, aangezien op de website juist staat dat communicatie over het bug bountyprogramma via sociale media en e-mail verloopt.

Gebruiksvriendelijkheid

Als een VPN lastig te gebruiken is, heb je er natuurlijk niets aan. Gebruiksvriendelijkheid is dan ook een belangrijk aspect van de service. Hoe scoort X-VPN op dit onderdeel?

  • De website is overzichtelijk, maar beperkt.
  • Er zijn meerdere applicaties.
  • De applicaties hebben slechts weinig en slecht werkende functionaliteiten.
  • Het installatieproces spreekt niet voor zich.
  • X-VPN is relatief duur.
  • Informatie op de website spreekt zichzelf tegen.
  • Er is een Engelstalige livechat die vijf dagen per week beschikbaar is.

X-VPN website

Op het eerste oog ziet de website van X-VPN eruit als menig andere VPN-website. Op de homepage kun je direct een abonnement afsluiten, en als je naar beneden scrolt zie je de voordelen van de VPN-service, de hoeveelheid servers en enkele reviews. Ook heb je de standaard tabbladen in het menu: ‘What’s VPN‘, ‘Download‘, ‘Pricing‘, ‘Help‘ en ‘Blog‘. Waar de meeste providers hun affiliate-tab onderaan de website plaatsen, heeft X-VPN deze ook in het bovenste menu gezet.

X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (12)

Het nadeel van de website is dat je nergens kunt lezen wat voor bedrijf X-VPN nu is. Toevallig kwamen we op een pagina over de bug bounty terecht, waar er gelinkt werd naar het moederbedrijf: Free Connected Limited. Dit bedrijf heeft alleen een one-pager met informatie over zijn missie en visie. De enkele links die op deze site te vinden zijn leiden terug naar X-VPN of werken niet.

X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (13)

X-VPN-app

X-VPN heeft applicaties voor je pc, smartphone, smart-tv en Amazon Fire Stick. Op de website lees je ook dat de provider een app zou hebben voor gameconsoles, maar dit is gewoon de smartphone-app. Je zou dan de VPN op je smartphone moeten inschakelen en je telefoon als hotspot moeten gebruiken.

Hoewel X-VPN ook beschikbaar is op macOS en iOS, hebben wij alleen de applicaties voor Windows en Android uitgebreid getest. Laten we beginnen met de Android-app. Deze heeft een heel eenvoudige interface waarbij je direct een grote verbindingsknop ziet. Je kunt zelf een server en een protocol kiezen en er zijn enkele ‘Advanced Features‘. Hier vindt je de kill-switch slider en ‘Application Control‘, zoals X-VPN zijn split-tunnelingfunctie noemt. Ook kun je via de app een ‘Private browser‘ gebruiken. Hierover vertellen we later meer.

X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (14)

Voor Windows bestaan er twee X-VPN-applicaties. Wanneer je de app direct van de website wilt downloaden, word je doorverwezen naar de Microsoft Store. De app die je via de Microsoft Store installeert is erg minimalistisch. Je kunt verbinding maken met een server naar keuze of direct met de VPN verbinden. Ook kun je zelf een protocol kiezen. Verder heb je binnen deze app geen opties/settings, wat wij erg vreemd vonden. Zeker omdat we op de website screenshots zagen van een ander interface.

X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (15)

De klantenservice vertelde ons dat er een andere app bestaat. Deze kun je alleen downloaden via de X-VPN Github-pagina. Deze app ziet er net anders uit en heeft een paar extra functionaliteiten. Zo heeft deze applicatie een split-tunnelingfunctie en een kill-switch. Helaas werken beide functionaliteiten niet. De kill-switchtest hebben we eerder in deze review besproken.

X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (16)

Wanneer we split-tunneling in wilden schakelen kregen we onderstaande melding.

X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (17)

Hoe installeer ik X-VPN?

Zoals we al vermeldden, heeft X-VPN verschillende apps. Deze download je ook op een net andere manier. Op je smartphone is het downloaden het gemakkelijkste:

  1. Ga naar de Google Play Store of Apple Store.
  2. Zoek ‘X-VPN’.
  3. Download de X-VPN-app van Free Connected Limited. Dit is het moederbedrijf van X-VPN.
  4. X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (18)

Op Windows en macOS-computers heeft X-VPN twee verschillende apps. Als je via de officiële website de app downloadt, volg je deze stappen:

  1. Ga naar de officiële website van X-VPN.
  2. Klik op ‘Windows‘ of ‘macOS‘ binnen het ‘Download‘-menu bovenaan de pagina.
  3. X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (19)
  4. Je gaat nu automatisch naar de X-VPN-app in de Microsoft Store of Mac Store. Klik hier op ‘Get‘.
  5. X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (20)

Je hebt nu de applicatie waarin je zelf geen instellingen, zoals de kill-switch, kunt aanpassen. Bovendien heeft deze app geen ingebouwde kill-switch. Als je liever de app gebruikt die meer functionaliteiten biedt, volg je deze stappen:

  1. Ga naar de Github-pagina van X-VPN.
  2. Klik op het ‘.exe’-bestand om de Windows-applicatie te downloaden. Selecteer het ‘.dmg’-bestand om het Mac-bestand te downloaden.
  3. X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (21)
  4. Open het gedownloade bestand om de app te installeren.

Prijzen: hoe duur is X-VPN?

X-VPN is niet de goedkoopste VPN-provider die we gezien hebben. Om de service één maand te gebruiken op 5 apparaten betaal je € 4.41.

AbonnementenX-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (22)

  • X-VPN1 maand €11,04mndBekijk aanbieding
  • X-VPN6 maanden €9,20mndBekijk aanbieding
  • X-VPN1 jaar €4,41mndBekijk aanbieding

Het is in principe wel mogelijk om X-VPN eerst uit te testen met een free trial van 7 dagen. Het is echter onduidelijk wat de voorwaarden voor deze gratis proefperiode zijn. Op de site kun je namelijk verschillende verklaringen lezen:

  • Je krijgt via de Google Play Store een 7 day free trial met een datalimiet van 500 MB. Je hebt geen datalimiet in de gratis proefperiode, als je het abonnement ergens anders afsluit.
  • Als je de app downloadt vanuit de Apple Store, Mac Store of Amazon Store, krijg je geen refunds of proefperiode. Deze krijg je misschien wel als je de app stores zelf benadert.
  • Als je via de officiële website een abonnement afsluit via PayPal of creditcard, dan is een refund binnen zeven dagen gegarandeerd.
  • In de terms of service staat dat je altijd een goede reden moet hebben om in aanmerking te komen voor de geld-terug-garantie van zeven dagen. Letterlijk staat er: “You cannot cancel the purchase and request a full refund unless there are irresistible factors and the accounts have not been activated.
  • De klantenservicemedewerker die wij spraken stelt dat je ‘de service past gewoon niet bij mij’ kunt opgeven als reden voor het opzeggen van je abonnement. Je hebt dan alsnog recht op de 7 day proefperiode. De medewerker liet echter niets weten over het aspect dat je account nog niet geactiveerd zou mogen zijn.

Als je waar voor je geld wilt, kun je dus beter kiezen voor een goede provider als NordVPN of PIA. Bij beide services sluit je al voor minder dan drie euro een abonnement af waarvoor je zelfs meer terugkrijgt dan bij X-VPN. Bovendien test je deze twee providers allebei 30 dagen gratis uit met de geld-terug-garantie.

Betaalmethoden

Je kunt bij X-VPN op verschillende manieren betalen voor je account. Om in ieder geval kans te maken op een gratis proefperiode van zeven dagen, moet je betalen via PayPal of creditcard. Opvallend is dat je ook de optie iDeal krijgt als je betalen via creditcard selecteert.

Daarnaast kun je betalen met cryptocurrency. Hiervoor gebruikt de provider de platformen AdvCash en CoinPayments. Ook kun je een abonnement afsluiten met giftcards. Als je geheel anoniem een VPN wilt kopen, kun je bij X-VPN dus op een van deze twee anonieme manieren een abonnement afsluiten.

X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (23)

Klantenservice

De help-pagina van X-VPN is overzichtelijk. Je vindt er gemakkelijk installatiemanuals. Ook beantwoordt de provider enkele veelgestelde vragen. Het nadeel is echter dat sommige vragen niet voldoende beantwoord worden, zoals het geval is bij de uitleg van X-VPN’s protocollen. Een ander nadeel is dat informatie op de site zichzelf soms tegenspreekt. Denk aan het voorval met de verschillende voorwaarden voor dezelfde proefperiode.

X-VPN biedt ook een live chat. Deze is maandag tot en met vrijdag de hele dag online. Tijdens het weekend kun je hier echter niemand bereiken. Je merkt dat je met een echte medewerker spreekt, wat prettig is. Helaas reageren medewerkers niet heel snel. Dit komt waarschijnlijk door een taalbarrière.

De chat is uitsluitend in het Engels, en het bedrijf is in Hongkong gevestigd. Wanneer je na enkele minuten een reactie ontvangt op je vraag, ziet het er vaker uit als een zin die door Google is vertaald. Dit doet echter niet af aan de vriendelijkheid waarmee we te woord gestaan werden.

Servernetwerk

Hoe groter een servernetwerk, hoe meer unblocking-mogelijkheden een VPN biedt. Hoe zit het met de servers van X-VPN?

  • X-VPN heeft een indrukwekkend aantal servers van meer dan 8.000 verdeeld over 50+ landen.
  • X-VPN biedt geen dedicated IP-adressen aan.

Servers en locaties

Op zijn website zegt X-VPN dat het 8000+ servers heeft, verdeeld over 65+ landen. Hiermee heeft het zelfs meer servers dan een bekende provider als Surfshark (deze heeft er 3.200+), zij het in minder landen (Surfshark heeft servers in 65 landen en daarmee meer unblocking-mogelijkheden).

In de X-VPN-app konden we verbinding maken met VPN-servers in de onderstaande landen.

WerelddeelLanden
Afrika en Midden-OostenBahrein, Egypte, Israël, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Afrika
Azië en OceaniëAustralië, Bangladesh, Filipijnen, Hongkong, India, Indonesië, Japan, Kazachstan, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Pakistan, Singapore, Taiwan, Thailand, Vietnam, Zuid-Korea
EuropaBelgië, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland
Noord-AmerikaCanada, Verenigde Staten
Zuid- en Midden-AmerikaArgentinië, Brazilië, Colombia, Mexico

Sommige van deze servers zijn speciale streamingservers. Deze herken je aan de letter achter de naam. Zo bestaat er een server ‘GB-video-B’ speciaal voor verbinden met BBC iPlayer. ‘US-Video-A’ staat op zijn beurt voor een server die moet werken met de Amerikaanse Amazon Prime Video. De servers in de verschillende landen die geoptimaliseerd zijn voor Netflix zie je in de afbeelding hieronder:

X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (24)

Dedicated IP

X-VPN biedt geen dedicated IP-service aan. Je kunt dus alleen gebruikmaken van shared IP’s. Dit is goed voor je privacy, aangezien je geen IP-adres kunt krijgen dat alleen aan jou gekoppeld is. Het nadeel van shared IP’s is dat websites sneller merken dat het gaat om een IP-adres van een VPN-server. Als jij en vijf anderen bijvoorbeeld tegelijkertijd via dezelfde VPN-server op een Netflix-account proberen in te loggen, kan er bij Netflix een belletje gaan rinkelen dat er iets niet klopt.

Mocht jij nu graag wél een persoonlijk IP-adres krijgen, neem dan eens een kijkje bij NordVPN. Ook TorGuard biedt goede dedicated IP-adressen aan.

Mogelijkheden

Iedere VPN doet in principe hetzelfde: je internetverkeer omleiden via een beveiligde VPN-tunnel. Grote spelers hebben allemaal goede encryptie en hoge snelheden. Met extra features en speciale toegankelijkheden kan een provider zich onderscheiden. Zo doet X-VPN dat:

  • De Android-applicatie heeft een Private Browser. Deze werkt echter niet zoals je zou verwachten.
  • X-VPN werkt met (de Amerikaanse) Netflix.
  • Je kunt geen torrents downloaden met X-VPN.

Extra features van X-VPN

X-VPN biedt Android-gebruikers een Private Browser aan. Wat dit precies inhoudt maakt de provider niet duidelijk. Je leest in de FAQ slechts dat je jouw zoekgeschiedenis kunt verwijderen zodra je de browser verlaat.

X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (25)

In de praktijk is de Private Browser een browserfunctie binnen de X-VPN-app op Android. De standaard ingestelde zoekmachine hierin is DuckDuckGo. Je kunt deze nog veranderen in Bing, Google en Amazon, maar dan verlies je juist weer je privacy.

De standaardinstellingen staan echter zo ingesteld dat je alsnog zelf je browsergeschiedenis moet verwijderen. De functie waarvoor je de incognito-browser zou gebruiken, moet je dus eerst zelf inschakelen.

X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (26)

X-VPN en Netflix

Zoals we eerder vermeldden, heeft X-VPN speciale streamingservers. Zo ook verschillende servers voor Netflix. Toen wij verbonden waren met een van de Amerikaanse Netflix-servers, kregen we ook direct toegang tot de Amerikaanse bibliotheek. De internetsnelheid was zelfs twee keer zo hoog dan op reguliere servers, waardoor we probleemloos films konden kijken.

Via de Koreaanse server kregen we niet direct verbinding. Aangezien Netflix constant bezig is om IP-adressen van VPN’s te blokkeren, is het mogelijk dat je enkele verschillende servers moet proberen. Uiteindelijk vonden we een server die wél werkte voor de Koreaanse Netflix.

X-VPN en torrenting

De VPN-provider zegt zelf niets over torrenting of het aanbieden van speciale servers voor P2P-bestandsoverdrachten. Dit betekent nog niet dat je met een VPN niet kúnt torrenten. Helaas is dit wel het geval bij X-VPN. Het blokkeert geen programma’s, zoals BitTorrent, en ook torrentsites zoals The Pirate Bay kun je gewoon bezoeken. Toch blijft het proces hangen op ‘Connecting to peers’, zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien.

X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (27)

Na een kwartier schakelden we de VPN uit. Het bestand (2,04 GB) begon toen direct te downloaden, waarna het binnen 10 minuten helemaal gedownload was.

We hebben ook geprobeerd te torrenten via Amerikaanse servers, maar dan kregen we de torrent-client niet eens geopend.

Conclusie

Als we negeren dat X-VPN 8000+ servers heeft, voelt de service aan alsof deze nog in zijn kinderschoenen staat. Helaas bestaat X-VPN al sinds 2017, waardoor we teleurgesteld zijn in de VPN-provider. We kunnen vooral de loggingpraktijken en het gebrek aan transparantie niet waarderen.

Het is waar dat je met X-VPN makkelijk content van de Amerikaanse Netflix ziet. Deze content bekijk je echter ook erg gemakkelijk, én goedkoper, met providers zoals Surfshark en NordVPN. Met deze VPN-providers blijven jouw gegevens bovendien echt van jou, zoals waarvoor een VPN bedoeld is.

X-VPN review: veelgestelde vragen

Voor een kort antwoord op je vraag kun je terecht bij onze FAQ. Klik op de vraag om het antwoord te zien. Als jouw vraag er niet tussen staat, kun je deze stellen in de reacties.

Is X-VPN gratis?

Nee, X-VPN is niet gratis. Hoewel de provider zichzelf beschrijft als een ‘Free, secure and fast VPN-service’, betaal je minimaal € 4.41 per maand.

Wil je toch echt een gratis VPN? Let dan op dat je privacy en veiligheid nog steeds gewaarborgd worden. Veel gratis VPN’s verkopen je gegevens namelijk door om winst te maken. Gratis VPN-aanbieders die sowieso veilig zijn, vind je in het ‘Beste gratis VPN’-overzicht.

Hoe duur is X-VPN?

X-VPN biedt drie abonnementen aan. Bij alle abonnementen kun je de service op 5 apparaten tegelijkertijd gebruiken. Het goedkoopste abonnement kost € 4.41 per maand.

Lees de volledige X-VPN review voor meer informatie over de provider.

Is X-VPN veilig?

X-VPN is niet transparant in welke encryptie-protocollen het gebruikt. Het blijft dus onbekend of je internetverkeer veilig is in de handen van deze provider. Wel logt het veel persoonlijke gegevens én deelt het deze met autoriteiten in Hong Kong, als deze erom vragen.

Als je een VPN wilt gebruiken die je veiligheid en privacy garandeert, dan kun je beter gebruik maken van een van deze ‘no log’-VPN’s.

Kan ik de Amerikaanse Netflix kijken met X-VPN?

Met de speciale streamingservers van X-VPN kun je de Amerikaanse Netflix streamen. Gezien de lage snelheid van veel van de servers en het gebrek aan privacy, kun je echter beter een andere VPN kiezen om te genieten van buitenlandse Netflix-bibliotheken.

Kan ik torrenten met X-VPN?

Nee, torrents downloaden met X-VPN lijkt niet mogelijk. Via Nederlandse servers was de internetsnelheid te laag om te downloaden. Via Amerikaanse servers konden we zelfs torrent-clients en -websites niet openen.

Veilig en anoniem torrents downloaden is wel mogelijk met een andere VPN’s, zoals Surfshark.

X-VPN review 2024: kruis deze dienst maar af | VPNGids.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated:

Views: 6398

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.